Κυκλική διαδρομή της Λευκάδας

Λευκάδα - Καρυώτες - Λυγιά - Νικιάνα - Περιγιάλι - Νυδρί - Βλυχό - Πόρος - Σύβοτα - Μαραντοχώρι - Κοντάραινα - Βασιλική - Πόντη - Ακρ. Λευκάτας - Αγ. Πέτρος - Αθάνι - Δράγανο - Κομηλιό - Χορτάτα - Εξάνθεια - Δρυμώνας - Καλαμίτσι - Αγ. Νικήτας - Τσουκαλάδες - Φρύνι - Λευκάδα.

Ξεκινώντας από την πόλη της Λευκάδας κατευθυνόμαστε προς το Νυδρί. Σε ένα περίπου χιλιόμετρο δεξιά μας συναντάμε την εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλοβρυσώτισσας (Ζωοδόχος Πηγή). Εκεί, βρίσκεται και η πηγή της Μεγάλης Βρύσης από όπου παλιότερα ξεκινούσε το υδραγωγείο της πόλης της Λευκάδας.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας συναντάμε το συνοικισμό Καλλιγόνι, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πρώτης πρωτεύουσας του νησιού Νήρικος.

Το επόμενο χωριό της διαδρομής μας είναι οι Καρυώτες, κάνοντας μια παράκαμψη αριστερά, βρίσκουμε Αλυκές Αλέξανδρου όπου υπάρχουν τα απομεινάρια των παλαιών αλυκών.

Χάρτης διαδρομής

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα σε παράκαμψη δεξιά είναι το ορεινό γραφικό χωριουδάκι της Κατούνας, ενω συνεχίζοντας παραλιακά τη διαδρομή μας περνάμε πλάι στο όμορφο λιμανάκι της Λυγιάς, το επίνειο της Κατούνα. Στη Λυγιά λειτουργεί μια από τις πιο σημαντικές ιχθυόσκαλες της Δυτικής Ελλάδας.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή παράλληλα προς τη θάλασσα και αφού περάσουμε τον οικισμό Παράδεισος, φτάνουμε στη Νικιάνα. Λίγο πιο πέρα συναντάμε την παραλία Στου Πασά και αφού περάσουμε το Περιγιάλι φτάνουμε στο Νυδρί. Πρόκειται για το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού. Γραφικό ψαροχώρι στο παρελθόν, σήμερα είναι ο προορισμός της μεγαλύτερης μερίδας των τουριστών στο νησί. Έχει μπροστά του τον κόλπο του Βλυχού με τα πολλά κοσμοξακουστά νησάκια (βλέπε θαλάσσιες διαδρομές) και στα νώτα το βουνό Ελάτη. Στα νότια, το εκκλησάκι του Άη Λιά στην κορυφή του ομώνυμου βουνού και το βουνό Σκάροι στα βόρεια. Από το Νυδρί μπορούμε να επισκεφτούμε τους καταρράκτες που υπάρχουν στην περιοχή Δημοσάρι, στο κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχουν πινακίδες οι οποίες σε ενημερώνουν για την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις.

Συνεχίζοντας, στο κεντρικό δρόμο και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα φτάνουμε στο χωριό Βλυχό.

Πριν προχωρήσουμε προς τα νότια, μπορούμε βγαίνοντας από το Βλυχό να στρίψουμε αριστερά στο κατάφυτο από ελιές δρόμο που οδηγεί προς το Γένι, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα του όρμου του Βλυχού και του Νυδριού. Ο δρόμος σε ένα σημείο σταματάει αλλά υπάρχει γραφικό μονοπάτι που μας οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, κτισμένο πάνω σε ένα λοφίσκο στη θέση του αρχαίου ιερού των Νύμφων.

Συνεχίζοντας την κεντρική διαδρομή από το Βλυχό προς τα νότια στρίβουμε αριστερά, ακολουθώντας την πινακίδα που μας οδηγεί στον Πόρο. Κάτω από το χωριό στο δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα βρίσκονται οι όμορφες παραλίες του Μικρού Γιαλού και της Ρούδας. Επιστρέφουμε στη διασταύρωση που μας έφερε από το Νυδρί στον Πόρο και προχωράμε νότια. Σε λίγα χιλιόμετρα, από τον Πόρο κατηφορίζουμε προς τη θάλασσα κατευθυνόμενοι προς τα Σύβοτα. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι κτισμένο πλάι στη θάλασσα. Στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί στη Βασιλική βρίσκεται το Μαραντοχώρι, κεφαλοχώρι με παράδοση, η Κοντάραινα χωριό με σπίτια που αποτελούν ένα αξιόλογο δείγμα αγροτικού σπιτιού της περιοχής. Συνεχίζοντας, θα βρεθούμε στη Βασιλική, κεφαλοχώρι της νότιας Λευκάδας. Από εδώ μπορεί κανείς να πάρει το ferry boat και να επισκεφτεί την Ιθάκη ή την Κεφαλονιά (δες θαλάσσιες διαδρομές). Από την άλλη πλευρά της Βασιλικής απλώνεται η χερσόνησος και το ακρωτήρι του Λευκάτα. Περνώντας την Πόντη και ακολουθώντας ασφαλτοστρωμένο δρόμο, διανύουμε το πιο άγριο και ορεινό που κατεβαίνει ως την άκρη της θάλασσας. Στη μύτη του Λευκάτα υπάρχει ο φάρος που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Επιστρέφοντας στη Πόντη και ανεβαίνοντας προς τα επάνω, ώστε να βρεθούμε στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, συναντάμε το χωριό Άγιος Πέτρος, είναι από τα μεγάλα ορεινά χωριά της νότιας Λευκάδας.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στην πορεία μας για το Αθάνι, συναντάμε το Δράγανο, μικρό χωριουδάκι στο οποίο υπήρχε ελαιοτριβείο που για αιώνες εξυπηρετούσε τους κατοίκους στην επεξεργασία της ελιάς. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα φτάνουμε και στο Αθάνι, στο οποίο πρέπει να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Κηρύκου, που ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας. Λίγο μετά το χωριό, στο δρόμο που οδηγεί προς το ακρωτήριο Λευκάτας, διακλαδώσεις στο δρόμο οδηγούν στις πιο διάσημες παραλίες του νησιού: τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι.

Επιστρέφοντας στη διασταύρωση που μας οδήγησε στο Δράγανο και στο Αθάνι, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας μέχρι να φτάσουμε στο χωριό της Εξάνθειας. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας συναντάμε το Δρυμώνα, ένα όμορφο, ορεινό χωριουδάκι που την άνοιξη θα το βρείτε καταστόλιστο με πλήθος ανθισμένες αγριοκουτσουπιές.

Επόμενος σταθμός είναι το Καλαμίτσι. Ορεινό χωριό με τρεις ωραίες παραλίες στην περιοχή του εύκολα προσβάσιμες. Στη διαδρομή μας από ή προς την παραλία αξίζει να κάνουμε μια παράκαμψη να επισκεφτούμε το ξωκλήσι Παναγία των Κήπων.

Στη συνέχεια της διαδρομής μας προς την πόλη της Λευκάδας φτάνουμε στο χωριό του Άγιου Νικήτα, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η θάλασσα που το χαϊδεύει μπροστά του έχει διαύγεια και χαρίζει αξέχαστη απόλαυση.

Πλησιάζοντας την πόλη της Λευκάδας φτάνουμε στο χωριό Τσουκαλάδες. Είναι χτισμένο σε ύψωμα, πνιγμένο στις ελιές με όμορφη θέα του Ιουνίου. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας περνάμε από τον όμορφο οικισμό Φρύνι με μαγευτική θέα προς την πόλη της Λευκάδας, τις παραλίες και την λιμνοθάλασσα. Φτάνουμε στη πόλη της Λευκάδας, αφού έχουμε συναντήσει την Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης.

Πηγή: http://www.lefkada.gr

send to facebook
print
send to friend
Photo Gallery

Στοιχεία επικοινωνίας

Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας
31100 Λευκάδα, Ελλάδα
Τηλ: +30 26450 24539
Fax: +30 26450 24539
info@lefkashotels.gr