Διαδρομή 3 (Λευκάδα-Νυδρί-Παλαιοκατούνα-Νεοχώρι-Κατωχώρι-Φτερνό-Βουρνικάς-Άγιος Ιωάννης στο Ροδάκι-Σύβρος-Νικολή-Μανάση-Άγιος Βασίλειος-Άγιος Πέτρος-Πόντη-Βασιλική-Αγιοφύλι-Κοντάραινα-Μαραντοχώρι-Αμμουσσώ-Εύγηρος-Νυδρί-Λευκάδα)

Μια προτεινόμενη διαδρομή είναι: Με αφετηρία τη Λευκάδα, από το Νυδρί περνάμε στο Σύβρο.

Ο Σύβρος είναι ένα όμορφο παλιό χωριό που προσφέρει τη δυνατότητα πολλών περιπάτων. Να επισκεφτείτε τις Πηγές Κερασιάς, κρυμμένες από θεόρατα πλατάνια και κισσούς.

Χάρτης διαδρομής

Ενδιαφέρον έχει επίσης η Σπηλιά Καρούχα. Στο Σύβρο υπάρχει επίσης παλιός Νερόμυλος που λειτουργεί ως νερόμυλος και καφετέρια στο δάσος της Δάφνης.Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Βουρνικά. Σε ελάχιστα χιλιόμετρα, πινακίδα θα μας κατευθύνει δεξιά, στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι.

Γυρίζοντας προς τα Βουρνικά και φτάνοντας στο χωριό, συναντάμε την παλαιότερη εκκλησία βυζαντινών χρόνων που βρίσκεται στη Λευκάδα, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σε παράκαμψη δεξιά υπάρχει ο οικισμός της Παλαιοκατούνας και μετά από μια πανέμορφη διαδρομή δυόμιση χιλιομέτρων οδηγούμαστε στο Νεοχώρι. Από εδώ έχουμε στα πόδια μας το κάμπο, το Νυδρί, το Περιγιάλι, τη χερσόνησο του Βλυχού με το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το Γένι και τα νησάκια με τις ακτές τις Ακαρνανίας στο βάθος.

Ανηφορίζοντας περνάμε από το Κατοχώρι, μικρό, γραφικό χωριουδάκι με λιθόκτιστα σπιτάκια. Εδώ παλιά ήταν η έδρα του Δήμου. Υπάρχουν ακόμη τα κτίρια που στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες, όπως τα δικαστήρια.

Δεξιά από τον κεντρικό δρόμο είναι το χωριό Φτερνό. Από εκεί η θέα της παραλίας τής Ρούδας είναι μαγευτική.

Ξαναγυρίζουμε στο κεντρικό δρόμο και από το Σύβρο κατευθυνόμαστε προς Βασιλική. Σε ελάχιστα χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά, συναντάμε το χωριουδάκι του Ρουπακιά με τον καταράκτη αλλά με νερό τους χειμωνιάτικους κυρίως μήνες.

Συνεχίζουμε προς τα χωριά Νικολή, Άγιος Βασίλειος και Μανάση. Τα χωριά αυτά καθώς και τα γειτονικά τους λίγες δεκαετίες πριν λέγονταν «Ηνωμένες Πολιτείες» από τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού.

Προσπερνάμε ένα ένα τα χωριά των «Ηνωμένων Πολιτειών» και βγαίνουμε στα Χορτάτα και στον κεντρικό δρόμο της δυτικής Λευκάδας. Θα κατευθυνθούμε νότια προς Άγιο Πέτρο. Συνεχίζοντας και αφού προσπεράσουμε την Πόντη, φτάνουμε στη Βασιλική. Γραφικό χωριό κτισμένο σε εύφορη πεδιάδα. Όμορφες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Αγιοφύλι και η Αμμουσσώ.

Λίγο βορειότερα δεξιά του κεντρικού δρόμου που οδηγεί πίσω στη πόλη της Λευκάδας, είναι ένα άλλο γραφικό χωριό, η Εύγηρος. Σε σπηλιά νότια αυτού του χωριού, στη Χοιροσπηλιά, ανακαλύφτηκαν λείψανα νεολιθικού πολιτισμού.

Επιστρέφουμε στο Μαραντοχώρι και από εκεί παίρνουμε το δρόμο για τη Λευκάδα. 

Πηγή: http://www.lefkada.gr

send to facebook
print
send to friend
Photo Gallery

Στοιχεία επικοινωνίας

Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας
31100 Λευκάδα, Ελλάδα
Τηλ: +30 26450 24539
Fax: +30 26450 24539
info@lefkashotels.gr