Διαδρομή 4 (Λευκάδα - Σφακιώτες - Καρυά - Εγκλουβή - Οροπέδιο Εγκλουβής - Άγιος Δονάτος - Αγ. Ηλίας - Άλατρο - Χαραδιάτικα - Νυδρί - Λευκάδα)

Ξεκινώντας από τη Λευκάδα, ανηφορίζουμε προς τους Σφακιώτες, περνάμε από τα Λαζαράτα, την Καρυά και φτάνουμε στην Εγκλουβή.

Είναι το πιο ορεινό χωριό του νησιού. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφους. Ήδη από το οροπέδιο της Εγκλουβής το τοπίο αρχίζει να αλλάζει. Καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει, η βλάστηση αραιώνει και το περιβάλλον γίνεται πιο τραχύ. Σε κάθε πλαγιά μικρά τοιχία οι "λιθιές" συγκρατούν το χώμα και δεν το αφήνουν να κυλήσει προς τα κάτω δημιουργώντας σκαλοπάτια ή βαθμίδες για την καλλιέργεια των αμπελιών. Σε όλη την περιοχή ευδοκιμούν ρεβίθια, κουκιά, σταφύλια και οι νοστιμότατες φακές. 

Χάρτης διαδρομής

Πιο πάνω συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν πολλά αλώνια και οι "βόλτοι", μικρά λιθόκτιστα θολοτά καλύβια σε σχήμα φούρνου.
Μοναδικές αγροτοκαλύβες στο είδος τους, που απαντώνται αποκλειστικά σ' αυτό το τόπο. Οι βόλτοι χρησιμεύουν κυρίως για την προστασία των ζώων και της σοδειάς μέχρι να αλωνιστεί.
Πάνω από το πλάτωμα του Αγ. Δονάτου, σε μια από τις υψηλότερες κορυφές διακρίνεται το εκκλησάκι του Προφήτητη Ηλία που προσφέρει εξαιρετική θέα προς το Ιόνιο και τις δυτικές ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Προσπερνώντας το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου κατευθυνόμαστε εκεί που η πινακίδα δείχνει Χορτάτα. Στην επόμενη διακλάδωση που συναντάμε παίρνουμε την αριστερή κατεύθυνση, προς το χωριό Αγ. Ηλίας.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, στην πινακίδα που ορίζει τα σύνορα του Δήμου Απολλωνίων κάνουμε δεξιά στο χωματόδρομο και κατευθυνόμαστε νότια. Εδώ συνεχίζεται ένα χωματόδρομος που μας οδηγεί στο χωριό του Αγίου Ηλία. Κάποια στιγμή προσπερνάμε αριστερά μας τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και λίγα μέτρα παρακάτω φτάνουμε στο χωριό. Στην κεντρική πλατεία υπάρχει πινακίδα που μας οδηγεί προς τα χωριά Άλατρο - Χαραδιάτικά - Νυδρί.

Το Άλατρο είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Συνεχίζοντας το δρόμο κατηφορικά φτάνουμε στο χωριό Χαραδιάτικα, κατεβαίνουμε στο Νυδρί κι επιστρέφουμε στη Λευκάδα.

Πηγή: http://www.lefkada.gr

send to facebook
print
send to friend
Photo Gallery

Στοιχεία επικοινωνίας

Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας
31100 Λευκάδα, Ελλάδα
Τηλ: +30 26450 24539
Fax: +30 26450 24539
info@lefkashotels.gr