Θαλάσσιες διαδρομές

Μπροστά στο Νυδρί, μέσα στον κόλπο αναδύονται τα όμορφα Πριγκιπονήσια που το ένα δίπλα στο άλλο και μαζί με τη χερσόνησο της Αγίας Κυριακής δεξιά δημιουργούν ένα υπέροχο νησιώτικό σύμπλεγμα.

Στο λιμάνι μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα πολλά καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες ή να νοικιάσετε μικρό βαρκάκι ή ταχύπλοο και να τα εξερευνήσετε μόνοι σας. Τα πιο κοντινά στο Νυδρί, από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι τα νησάκια : Σπάρτη, Χελώνι, Μαδουρή, Σκορπίδι, Σκορπιός και στο βάθος, το μεγαλύτερο από όλα το Μεγανήσι.

Χάρτης διαδρομής

 

Σπάρτη:
Το αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης το 1963 από την αρχοντική οικογένεια Σταύρου, το καλλιέργησε και εκεί εξέτρεφε και κυνηγούσε τους φασιανούς που πλούτιζαν τα γεύματα του.

Χελωνάκι:
Βρίσκεται δίπλα στη Σπάρτη κοντά στη στεριά, είναι ένα μικρό στρογγυλό βραχώδες νησάκι, κατάφυτο με ελιές.

Μαδουρή:
Δίπλα, ένα μίλι περίπου από την ακτή βρίσκεται το νησάκι Μαδουρή που ανήκει από τις αρχές του 19ου αιώνα στην οικογένεια Βαλαωρίτη.

Σκορπιός:
Δυο μίλια από το Νυδρί, πιο πίσω από τη Μαδουρή, βρίσκεται ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση. Το νησί πέρασε από αρκετά χέρια. Το κατείχαν αρχικά οι Τούρκοι και στη συνέχεια οι Ενετοί. Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα πέρασε στα χέρια του Λευκαδίτη μεγαλέμπορου Μαυροειδή, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που το καλλιέργησε. Στη συνέχεια ο απόγονος, φιλόσοφος Θεοδόσιος Μαυροειδής Μουστοξύδης, το πούλησε σε κάποιο Λευκαδίτη που ζούσε στην Αμερική από τον οποίο το αγόρασε ο Ωνάσης το 1963.

Σκορπίδι:
Στα βόρεια του Σκορπιού, βρίσκεται το νησάκι Σκορπίδι, ιδιοκτησίας Λιβανού.

Μεγανήσι:
Στο βάθος μεγαλύτερο από όλα, νησί που κλείνει τον κόλπο, είναι το Μεγανήσι. Καταπράσινο, με πλούσια βλάστηση και πανέμορφες ακρογιαλιές, συχνός προορισμός των ιστιοπλόων.
Όπως το βλέπεις από ψηλά εντυπωσιάζεσαι με τα σχήματα των δαντελωτών ακτών του που σχηματίζουν βαθιούς ορμίσκους, ιδίως στη βόρεια πλευρά του. Στο Μεγανήσι υπάρχουν τρεις πέτρινοι παραδοσιακοί οικισμοί: το Κατωμέρι, το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ.
Οι όρμοι όπου δένουν τα σκάφη στο Μεγανήσι είναι πολλοί: το Αμπελάκι, ο Μπάλος, το Πλατιγυάλι, η Σβούρνα, το Κολόπουλου, το Διχάλι, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λίμνη. Στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού υπάρχουν σπήλαια. Πιο διάσημο είναι αυτό του Παπανικολή, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ήταν μια από τις κρυψώνες του υποβρυχίου του Παπανικολή. Άλλα γνωστά σπήλαια είναι του Γιοβάνη και του Δαίμονα, που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

Από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού ξεχωρίζουν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κατωμέρι, του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, σε βοτσαλωτή παραλία στα δυτικά. Σύμφωνα με πηγές έχει κτιστεί το 1477. Λέγεται ότι καταστράφηκε από πειρατές. Το μοναστήρι ξαναφτιάχτηκε αργότερα χάρη στις προσπάθειες μιας καλογριάς.

Κάλαμος:
Έχει έκταση 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ιδιαίτερη μορφολογία καθώς συνδυάζει το πράσινο με τους ορεινούς όγκους. Το κατοικούν μόνιμα λιγότεροι από 600 άνθρωποι. Στο νησάκι υπάρχουν τέσσερις οικισμοί: ο Κάλαμος, η Επισκοπή, το Κάστρο και το Κεφάλι και η ψηλότερη κορυφή είναι το Βούνι (750 μέτρα).

Ο δρόμος που ξεκινάει από τον Κάλαμο και ανηφορίζει περνώντας μέσα από θαυμάσιο πευκοδάσος οδηγεί στην Επισκοπή, το δεύτερο μικρό οικισμό του νησιού όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει το 1960. Από εδώ ο Μύτικας στην Αιτωλοακαρνανία απέχει μόλις δέκα λεπτά με βάρκα.

Στη διαδρομή Κάλαμου -Επισκοπής, που είναι ιδανική και για πεζοπορία, μπορείτε να κάνετε στάση στη μικρή παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου. Κοντά στην Επισκοπή βρίσκεται ο οικισμός του Κάστρου με το Καστρομονάστηρο του, που πιθανολογείται να είναι βυζαντινής εποχής.

Στο νησάκι αξίζει να δείτε επίσης: το Χάλασμα, ένα κοίλωμα βράχων στα νότια, όπου είχε καταφύγει το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νησίδα Φερμέκουλα. Στα νοτιοδυτικά την οποία επισκέπτονται οι φώκιες Monachus monachus, την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στο φάρο.

Οι παραλίες του Κάλαμου, οι οποίες έχουν πρόσβαση κυρίως από τη θάλασσα, είναι η Μυρτιά, το Ασπρογιάλι, η Αγριαπιδιά, οι Πεύκοι, το Κεφάλι με τον παλιό οικισμό του, ο Κέδρος, το Αλεξάκη, οι Κήποι και ο Τράχηλος.

Καστός:
Χαμηλοί λόφοι, δαντελωτές ακτές, και ελιές παντού. Ο Καστός είναι ιδανικό ασφαλές αγκυροβόλιο και καταπληκτικός ψαρότοπος. Ο μοναδικός οικισμός του με τα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες είναι κτισμένος γύρω από το λιμάνι. Οι παραλίες του είναι τα Αμπελάκια και το Φύκι (νότια), το Βάλι, η Κοιλάδα, ο Άγιος Αιμιλιανός, όπου υπάρχει και η Φωκότρυπα, (μια μικρή σπηλιά), η Λίμνη, το Καμίνι και το Βρισίδι στα ανατολικά, που είναι προσβάσιμες και από την ξηρά. Η δυτική πλεύρα του είναι απόκρημνη και δεν έχει παραλίες. Εκεί βρίσκεται, ωστόσο, ο όρμος Σαρακήνικο με μικρό μόλο.

Στον Καστό αξίζει να δείτε το ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα με ελαιογραφίες του Σπυρίδωνα Γαζή, του ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, τον ελαιώνα με τις αιωνόβιες ελιές στη θέση Καλικερίμη και τη νησίδα Πρασονήσι κοντά στο λιμάνι.
Ο Καστός συνδέεται με την απέναντι ακτή του Μύτικα με καΐκι. 

Πηγή: http://www.lefkada.gr

send to facebook
print
send to friend
Photo Gallery

Στοιχεία επικοινωνίας

Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας
31100 Λευκάδα, Ελλάδα
Τηλ: +30 26450 24539
Fax: +30 26450 24539
info@lefkashotels.gr